top of page
Writer's pictureDuygu Tunç Baş

KİŞİYE ÖZEL MASAL ÇALIŞMASI İÇİN PRATİK VE ETKİLİ BİR TASLAK ÖNERİSİ!

Masal Terapisinin en yaratıcı ve en zevkli konularından biridir, kişiye özel masal yazmak. Yetişinkinin yada çocuğun terapisini destekleyici yada belli bir konu, beceri, alışkanlık, his, davranış ve duygu yönetimi ile ilgili pek çok masal çalışması yapabiliriz. Hem yaratım, hem eğlence hem de tedavinin bir arada bulunduğu bu çalışma beni hep çok iyi hissettirmiştir.


Şimdi isterseniz küçük tüyolarla masal yazmadan önce nasıl bir çalışma yapabiliriz ve işimiz nasıl kolaylaşır bir bakalım :)



MASALIN KAHRAMANINI OLUŞTURMAK


. Kişiye özel masal çalışmasında işe karakterle başlıyoruz.


Karakteri, masalın sahibinin ismine yakın bir isimle adlandırabiliriz. Örneğin; Can için yazılan bir masalda kahramanın adı , CUNCUN isimli bir kedi...


. Yine masal Can için yazılıyor olsun, Can ın belirgin bir fiziksel özelliğini masal kahramanımıza ekleyebiliriz.


Örneğin; gözlükleri, çok sevdiği kırmızı kazağı, sevimli çilleri gibi...


.Fiziksel benzerliğin yanında ruhsal, duygusal bir benzerlikte eklemek, karakterin dinleyiciye daha yakın bir profil oluşturmasını sağlayacaktır.


Burada belki de dikkat edilmesi gereken nokta, çok fazla benzerlik koymadan tadında bırakmak, hatta benzerliklerin yanına küçük detay zıtlıklarda eklemektir. Bire bir dinleyiciye benzeyen bir kahraman profilinde dinleyici empati yerine ayna etkisine kapılarak masalı dinlemekten rahatsızlık duyabilir. Bu benzerliklerin yeteri kadar tadında yapılması o nedenle önemlidir.




Ana çerçevede karakteri oluştururken yapacağımız bu çalışmanın yanı sıra aşağıdaki bazı detayları sizler için derledim sırayla,




. Dinleyicinin en sevdiği renk, koku, oyuncak, çiçek, yemek gibi detayları, masalı yazmadan önce dinleyici ile konuşarak öğrenmek ve bu detayları masal içerisinde geçirmek.


.Dinleyicinin sevmediği, korktuğu, çekindiği detayları kendisi ve çevresindeki yakınları ile konuşarak masalın ana problem çözücü kilit noktasını keşfetmek, masalı bu problem ve sorun üzerine kurgulamak.




.Dinleyicinin en yakınında olan kişi, güvendiği, sevdiği profili öğrenip inceleyerek dinleyici için yazılan masalda MENTOR karakter olarak bu karakterin ayrıntılarını ve şekillerini




Bu ayrıntıların dışında masallara yerleştirilen semboller, anlatım dili, anlatım ve okuma mekanlarının çalışması, okuma tekniği ve sıklığı aynı zamanda yaklaşımı çalışmaları da detaylı konular.




İŞİN İÇİNE BİR DE SİZİN HAYAL GÜCÜNÜZ GİRDİ Mİ, İŞTE O ZAMAN HERKES İÇİN YEPYENİ BİR DÜNYANIN KAPILARI AÇILIR OLUR. DÖNMEK İSTEYEN AŞK OLSUN.

166 views0 comments

Recent Posts

See All

Komentar


bottom of page